
Traditional Bakery
in Askyfou Sfakia
Ένας από τους κύριους στόχους της μελέτης, είναι να σχεδιαστεί ένα κτίριο που να εντάσσεται και να εναρμονίζεται με το περιβάλλον του, φυσικό και τεχνητό, έχοντας ταυτόχρονα μια αξιόλογη πρόσβαση αλλά και μια οπτική επαφή με το δρόμο. Πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε ο δρυς που βρίσκεται κεντρικά του οικοπέδου, ο οποίος πρόκειται για το ψηλότερο δέντρο (πάνω από 20μ. ύψος) της περιοχής, και υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 400 χρόνων.
Tο κτίριο πήρε την μορφή ενός επιμήκους σχήματος, το οποίο τοποθετείται ανάμεσα των δυο ορίων (χώρος προσέγγισης-στάθμευσης και Δρυ), έχοντας στα άκρα του δύο εξάρσεις. Αυτές οι εξάρσεις οι οποίες επενδύονται με την τοπική πέτρα, δημιουργούνται για να σπάσουν το ενιαίο μέτωπο του κτιρίου, προσεγγίζοντας με αυτό τον τρόπο την μικροκλίμακα των κτιρίων του οικισμού.
Η μελέτη προτείνει ένα κτήριο όπου από το δρόμο διαβάζεται ως μονώροφο με υπόγειο και από την πίσω πλευρά (βορειοανατολική) ως διώροφο. Στο πάνω όροφο που έχει επαφή με τον δρόμο τοποθετείται το πρατήριο άρτου με ένα μικρό χώρο υποδοχής, ένα χώρο σερβιρίσματος ο οποίος εκτονώνεται προς την θέα με ένα μικρό μπαλκόνι (στέγαστρο για το υπόγειο) το παρασκευαστήριο για τα αρτοσκευάσματα, συσκευαστήριο, το γραφείο της διοίκησης και οι χώροι υγιεινής. Στον κάτω όροφο υπάρχει το κυρίως παρασκευαστήριο του άρτου, το ζυμωτήριο, οι αποθήκες των προϊόντων, των αλεύρων, τα αποδυτήρια και μια θέση στάθμευσης για φόρτωση όταν βρέχει.
Εξωτερικά μετά το πάρκινγκ δημιουργείται ο κύριος εξωτερικός χώρος σερβιρίσματος του φούρνου που λειτουργεί και σαν υποδοχή για την είσοδο στον φούρνο. Υπάρχει άλλη μια είσοδος κεντρικά όπου βρίσκεται και η ράμπα του αναπήρου. Οι δύο είσοδοι ενοποιούνται με μια μεταλλική πέργκολα η οποία εκτός από σκιά στον χώρο σερβιρίσματος φιλοξενεί και την επωνυμία της επιχείρησης.